website templates

USPJEH ZA SAMO GODINU DANA

ETNO SISCIA OBILJEŽILA PRVU GODIŠNJICU DJELOVANJA


Siščani i brojni ljubitelji folklora su 25. svibnja 2019. godine u Domu INA Rafinerija nafte Sisak dobili srce na dar -"Etno licitar", slavljenički folklorni koncert Ansambla koji tada djeluje pod nazivom Društvo za očuvanje i promicanje kulturne tradicijske baštine Etno Siscia. Kao nekada davno, kada su momci djevojkama poklanjali licitar u znak ljubavi, tako je i Etno Siscia darovala srce i na najbolji mogući način pokazala što se sve može učiniti za godinu dana.

Bilo je prošlo tek nešto više od godine dana od osnutka Ansambla. Na samom početku njeni osnivači imali su viziju i koncept rada baziran na ideji da folklorni izričaj sisačkoga kraja i Županije te kulturnu tradicijsku baštinu Hrvatske pokažu i prikažu na svoj način, nastojeći biti jedinstveni i prepoznatljivi, s odmah zacrtanim ciljem da svaka prezentacija bude na zavidnoj estetskoj i izvedbenoj razini. U ostvarenju tih planova problemi su bili pomanjkanje financijskih sredstava, opreme, nošnji i nedostatak odgovarajućeg prostora za probe.

No unatoč svemu, pedesetak članova Ansambla, od učenika do umirovljenika, vođeni u upravnom i umjetničkom dijelu uglavnom mladim ljudima, odvažno se upustilo u ostvarenje zadanih ciljeva. Mnogi su se pitali treba li Sisku novo kulturno-umjetničko društvo i nije bilo lako djelovati u takvom upitnom okruženju. No Etno Siscia hrabro je zakoračila na scenu folklornog amaterizma, nastupila je na više manifestacija u Sisku i širem okruženju, odlazila na smotre natjecateljskog karaktera i vrlo brzo su stigli i rezultati te Ansambl sudjeluje na tri državna natjecanja, a u Dugom Selu i 2018. i 2019. godine Tamburaški orkestar osvojio je srebrnu plaketu u kategegoriji folklornih orkestara.


Kruna jednogodišnjeg rada i upornosti i najveći rezultat ipak je bio cjelovečernji koncert 25. svibnja 2019. u Sisku. Dobro osmišljen program, nove i dosad neizvođene koreografije , uvježbanost , odlični gosti iz KUD-a "Salona" iz Solina, ali prije svega izvanredna energija na sceni i svježina izvedbi, učinili su svoje i rekacije publike u dvorani i odjeci nakon koncerta bili su najbolja potvrda uspješnosti ovog projekta.

Sinergija i zajedničke izvedbe svih sekcija u većini točaka dale su malo drugačiju perspektivu na prezentaciju plesa i pjesme iz pojedinih krajeva Hrvatske. To se najbolje vidjelo u koreografijama " Prva ljubav" (Hrvatsko zagorje), "Pudarino alaj si mi gorka" (Baranja), a ponajviše u koreografiji "Okreni se, moje kolo malo", pjesmama i plesovima sisačke Posavine, kojom će se Etno Siscia kasnije predstaviti na državnoj smotri koreografiranog folklora 2019. godine u Čakovcu. Pored ovih, izvedena je i koreografija "Ej širite se široki rukavi" kojom je samo šest plesača pokazalo svu raskoš nošnji i bogatstvo plesnih koraka iz okolice Bizovca.

Tajna svježine svih koreografija i različitosti sigurno je bila i u tome što ih je sve potpisao mladi, i do tada neafirmirani, voditelj folklorne sekcije Hrvoje Grabić. Glazbene obrade potpisali su  Lovro Zadrović i Davor Bakarić. 

Tamburačka sekcija predstavila se samostalno izvedbama zagorskih i šokačkih motiva, a vokalistice su otpjevale i "Nisam dugo pjevala kroz selo" i odvele publiku u Brodsko-posavsku županiju.

A da sve ne bi ostalo na kontinentu, dašak Dalmacije i Dalmatinske zagore donijeli su izvrsni članovi KUD-a "Salona" iz Solina. Prekrasne izvedbe Ženske klape "Salona", živi "Plesovi otoka Korčule" i moćna izvedba završnog kola iz opere "Ero s onoga svijeta" oduševili su publiku. Jako dugo u Sisku nije gostovalo ovako respektabilno i renomirano kulturno-umjetničko društvo iz Dalmacije.

I kada su na kraju koncerta, u završnoj slici, na pozornicu stali svi izvođači, domaćini Etno Siscia, koja je slavila prvi rođendan, i "Salona", s desetljećima dugom tradicijom, punina doživljaja i emocija zajedništva i pripadnosti velikoj obitelji ljubitelja tradicijske baštine došla je do punog izražaja. Predsjednica Etno Siscije Maja Gavran zahvalila se svima koji su podržali  projekt, a predsjednica KUD-a "Salona" Jadranka Kulašin poslala je dirljivu poruku Siščanima u kojoj je nedvosmisleno istakla da je ovo bio događaj koji sigurno pokazuje da je Sisak, osim što je prekrasan, itekako živ grad kada na sceni ima ovakve ljude. 

Etno Siscia je, svojim više nego uspješnim prvim koncertom, pokazala da se unatoč brojnim preprekama i predrasudama, uz entuzijazam članstva i vodstva, u samo godinu dana može postići tako mnogo i da se od Ansambla u budućnosti mogu očekivati vrhunski rezultati. 


© Copyright 2019 FA ETNO SISCIA SISAK - Sva prava pridržana.     I    Pravila privatnosti