KONCERTI TRI ANSAMBLA U TRI GRADA

"Zajedno kroz tradiciju" naziv je koncerta održanog u Novskoj , Sisku i Kutini na kojem su, pored našeg Ansambla, sudjelovali KUD "Šubić" Novska i KUD "Ivančice" Kutina

KONCERTI

12/30/2022

FA "Etno Siscia Sisak" Sisak, KUD "Šubić" Novska i KUD "Ivančice" Kutina zajedničkim snagama održali tri koncerta u tri grada krajem prosinca 2022.

Ideja o zajedničkom koncertu tri folklorna društva rodila se tamo gdje se najmanje očekuje! Na županijskoj smotri koreografiranog i izvornog folklora u Martinskoj Vesi u lipnju mjesecu 2022. gdje su "Šubić" Novska i "Etno Siscia Sisak" bili direktna konkurencija jedni drugima u natjecanju za odlazak na državnu smotru. Voditelji plesa Hrvoje Grabić i Mario Baković tada su prvi put neobavezno porazgovarali o zajedničkom koncertu, kasnije se u sve to pomalo uključila i voditeljica plesa iz Kutine, Dragana Obradović, i ovo troje ljudi svakako su najzaslužniji za koncept i konačnu realizaciju ovog projekta, naravno uz podršku uprava sva tri društva.

Početkom studenoga 2022. počele su intenzivne pripreme i konačni dogovori oko programa, zajedničkih pjevnih i plesnih točaka. Sastanak u Kutini, proba u Novskoj, bezbroj telefonskih razgovora, poruka i email-ova, dotjerivanja aranžmana, usklađivanja kada, gdje i tko- samo su mali dio posla koji je prethodio konačnom rezultatu. Članovi svih društava marljivo su uvježbavali svoje i zajedničke točke i svima je to bio pomalo izazov uz spoznaju da će se na istoj pozornici pojavljivati tako puno izvođača.

Prvi koncert bio je u Novskoj 22. prosinca i već tada je bilo jasno da se trud isplatio i da je publika prepoznala vrijednost i kvalitetu ovog projekta. Manji odmor preko božićnih blagdana, a onda 28. prosinca izvanredan koncert u prepunoj dvorani Doma Ina Rafinerija nafte u Sisku. Sljedeći dan i Kutina je uživala u bogatstvu programa ovog koncerta. Program je bio identičan na sva tri koncerta, s time da je u svakom gradu nastupila domaća dječja skupina i to je dalo poseban čar na svim pozornicama. Dio programa bio je božićnog ugođaja, sva društva predstavila su svoje "domaće" točke i pokazale koliko je naša županija bogata folklornom baštinom i specifičnostima folklornog izričaja zapadne Slavonije, Moslavine i Posavine, ali bilo je i plesova i pjesama iz Vojvodine, Zagorja, Korčule i Baranje.

Sva tri koncerta vodila je članica FA "Etno Siscia Sisak" Maja Gavran, a publika je u svakom gradu upoznala kroz prigodna obraćanja i vodeće ljude sva tri društva: Mariju Kos Šaka, predsjednicu KUD-a "Šubić" , Katicu Tomac Licht, predsjednicu KUD-a "Ivančice" te Hrvoja Grabića, predsjednika FA "Etno Siscia Sisak. Iz njihovih riječi, ali i iz općeg ozračja tijekom ovih koncerata, daje se naslutiti da će u budućnosti biti još dobrih stvari i suradnji ova tri folklorna društva.