DRŽAVNA SMOTRA FOLKLORNIH ANSAMBALA U ŽUPANJI

Ansambl po drugi puta s najboljima na 29. susretu folklornih ansambala i izvornih skupina u Županji

NASTUPINATJECANJA - SMOTRE

8/30/2022

29. Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i suorganizaciji Grada Županje i KUD-a "Tomislav" Županja te HDS - ZAMP, održan je ove godine u Županji 27. kolovoza. Na središnjem gradskom trgu predstavile su se najbolje izvorne skupine i izabrani folklorni ansambli koji su pravo nastupa ostvarili na županijskim smotrama, odnosno izborom stručnog ocjenjivačkog povjerenstva. Gotovo 550 folkloraša sudjelovalo je na ovoj manifestaciji!

Raznovrstan folklorni program ponudio je djelić folklorne baštine iz iz Ličkog Lešća, Donje Dubrave, Slavetića, Donje Gračenice, Miklouša, Jakšića, Gata, Novih Perkovaca, Nikšića, Križevaca, Generalskog Stola, Đurđevca, Pleternice, Varaždina, Buševca ,Širokog Brijega, i naravno, Siska! Naš Ansambl svoje mjesto osigurao je izborom na Smotri folklora Sisačko-moslavačke županije održanoj 12. lipnja 2022. godine u Desnoj Martinskoj Vesi. Izvedenu koreografiju "Okreni se, moje kolo malo" potpisuju - Hrvoje Grabić - koreografija, Lovro Zadrović-glazbena obrada, a moramo spomenuti i naše stručne voditelje, Davora Bakarića i njegovu izvrsnu ekipu tamburaša i Mateja Ralašića, voditelja pjevanja!

Sve nastupe pratilo je stručno povjerenstvo u sastavu Tomislav Habulin, Katarina Bušić i Ivan Ivančan, koji su kasnije, u svojim osvrtima dali svoja zapažanja i smjernice za daljnji rad svake skupine i ansambla. Dobili smo neke savjete za daljnji napredak, koje ćemo svakako primijeniti, a ponosni smo na dobre stvari koje su istaknuli za nas:

-Plesni elementi su dobro izvedeni, osobito vrlo dobar i čvrst drmeš... (Ivan Ivančan)

-Njihovu izvedbu krasi skladno pjevanje i dobra tamburaška svirka.... (Tomislav Habulin)

-Mlađi izvođački kadar u zavičajnim svečanim nošnjama, u pravilu dobro kompletiranim...-(Katarina Bušić).

Lijepo je biti među izabranima i iz prve ruke čuti mišljenje i preporuke eminentnih stručnjaka folkloristike.

Etnosi u Županji
Etnosi u Županji